Şoray Uzun Kimdir

Şoray Uzun (d. 9 Haziran 1967, Razgrad, Bulgaristan), Türk sunucu, senarist, yönetmen ve aktör.

Ailesi ve eğitimi
Tır şoförü bir babanın oğlu olan Şoray Uzun, 1968 yılında Bulgaristan’ın Razgrad şehrinde doğdu. Bulgar rejiminin uyguladığı baskıdan kaçmak için ailesi ile beraber 5 yaşındayken 1972 yılında Adana’ya göç etti. Şoray olan adı annesinin ona hamileyken, Türkan Şoray’ın bir filminden etkilenerek “Kızım olursa adını Türkan, oğlum olursa da Şoray koyacağım.” demesinden dolayıdır.  İlk okulu Adana’da, orta okulu İstanbul’da Yenibosna Ellinci yıl ortaokulunda okudu. Kocasinan Lise‘nden sonra Marmara Üniversites İletişim Fakültesinden mezun oldu. Radyo-TV Ana Bilim Dalında master yaptı.

Kariyeri
2.5 yıl kadar Hürriyet Gazetesi’nde polis muhabirliği yaptı. Bir dönem de bir alışveriş merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalıştı. Gelen bir teklifle tiyatro oyunculuğuyla sahne ve ekran dünyasına adım attı. 1990’lı yıllarda yayınlanan Kaygısızlar adlı dizide Kültigin, Baskül Ailesi adlı dizide Güven karakterleriyle tanındı. Birçok dizi ve sinema filminde rol alan Şoray Uzun son olarak TRT 1’de yayınlanan 80’ler adlı dizide rol aldı.

1996 da dizi film olarak çekilen “Süt Kardeşler” filminin senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini yapmış olan Uzun,  dizi ve sinema rolleri dışında Kanal 7’de “Şoray Uzun Yolda” adlı televizyon programnı hazırladı ve sundu. Yine aynı kanalda Ramazan Programları sundu.

Özel yaşamı
Şoray Uzun ikisi halen evli olduğu Elçin Uzun’dan, biri de bir dönem dini nikahlı olarak birlikte olduğu Melda Yılmaz’dan olmak üzere üç erkek çocuk babasıdır. Şoray Uzun Galatasaray taraftarıdır.

Filmografi

Sinema
1998 – Cumhuriyet
1996 – İstanbul 24 Saat
1992 – Denize Hançer Düştü
1992 – Romeo Ve Juliet
1988 – Salıncakta Üç Kişi
1987 – Yalnızlık Bir Şarkıdır

Dizileri
2012 – Seksenler (Ahmet)
2008 – Mesut Mutlu Mümin / Kanal 7-Ramazan Programları
2005 – Sonradan Görme (Bülent)
2002 – Öyle bir Sevda ki
2000 – Zülküf İle Zarife
1999 – Köstebek
1997 – Ruhsar (Elvis Presley)
1997 – Baskül Ailesi (Güven)
1996 – Süt Kardeşler
1995 – Bizim Ev (Doktor Kemal)
1995 – Evdekiler (Leventin Kayınbiraderi)
1994 – Geçmişin İzleri
1994 – Kaygısızlar (Kültigin)
1993 – Sonradan Görmeler
1993 – Barışta Savaşanlar
1992 – Mahallenin Muhtarları
1992 – Karşı Show
1989 – İz Peşinde
1989 – Gençler
1987 – Belene
1987 – Bulgar Askeri (2 Bölüm)