Mert Fırat Kimdir

Şahabettin Mert Fırat (d. 10 Ocak 1981, Ankara), Türk aktör, senarist ve yapımcı.

Baba tarafı Suriye’den gelme Antakyalı Arap, anne tarafı Çerkes kökenli Kayserili olan Mert Fırat, ses sanatçısı Nihat Fırat’ın oğludur. Anne-babası o 6 yaşındayken ayrılan Fırat, ortaokulu Ankara’da bir kolejde okuduktan sonra Ayrancı Lisesi’ni bitirdi. İsveç’te Gothenburg Enstitüsü’nde iki yıl Radyo – Tv – Medya Yönetimi okudu, ancak mezun olmadı. Tiyatroyla ortaokul yıllarından itibaren ilgilenen Fırat,  İsveç’ten Türkiye’ye dönüşünde sözleşmeli olarak Ankara’da Devlet Tiyatrosu’na oyuncu olarak girdi. TRT dizilerinden Bizim Evin Halleri’nde ilk ekran deneyimini yaşadı (2000). Aynı yıllarda sınavla girdiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu (2006).

Mezun olduktan sonra Oyun Atölyesi’nin sınavına girdi ve ‘Hırçın Kız’ oyunu için seçilerek İstanbul’a yerleşti. Kariyerini tiyatro dışında birçok Tv dizisi, sinema filmi rolleriyle sürdüren Mert Fırat, yanı sıra senaristlik ve yapımcılıkta yapmaktadır. Mert Fırat Aralık 2017 itibariyle Ufak Tefek Cinayetler adlı dizide Serhan karakterini canladırmaktadır.

Özel yaşamı
Bekâr olan Mert Fırat,  Fenerbahçe taraftarıdır.

Filmografisi

Senaryo

  • Bir Varmış Bir Yokmuş (2015)
  • Atlıkarınca (2010)
  • Başka Dilde Aşk (2009)
  • Gece (2014) – Yusuf

Oyuncu

  • Ufak Tefek Cinayetler (2017-) – Serhan Aksak
  • Yol Ayrımı (2017)
  • “Aşk ve Gurur” (2017) – Kenan
  • Serçe Sarayı (2015) – Kadir
  • Gece (2014) – Yusuf
  • Bir Varmış Bir Yokmuş (2015) – Ozan
  • The Water Diviner (2014) – Ordu Görevlisi
  • Erkek Tarafı Testosteron (2013) – Tankut
  • İntikam (2013-2014) – Emre Arsoy
  • Kelebeğin Rüyası (2013) – Rüştü Onur
  • Unutma Beni İstanbul (2011)
  • Devrimden Sonra (2011) – Köylü Genç
  • Dedemin İnsanları (2011) – Hasan
  • Bir Ömür Yetmez (2011) – Ali Akyol
  • Beni Unutma (2011) – Sinan
  • Atlıkarınca (2010) – Erdem
  • Kapalıçarşı (2009-2010) – Arda Güler
  • Başka Dilde Aşk (2009) – Onur
  • Yersiz Yurtsuz (2007) – Hüseyin
  • Hayattan Korkma (2007) – Engin
  • İşte Benim (2006) – Ali
  • Binbir Gece (2006-2008) – Burak İnceoğlu
  • Bizim Evin Halleri (2000) – Bora

Ödüller

  • Atlıkarınca   2010 Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo
  • Başka Dilde Aşk  2010 Sadri Alışık Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu
  • Başka Dilde Aşk  2010 Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu