Tarihe Mâl Olmuş ve Ünlü Şahsiyetlerin Biyografileri

KimdirKimdir.com

Nurgül Yeşilçay Kimdir
Nurgül Yeşilçay Ki..

Nurgül Yeşilçay, (d. 26 Mart 1976, Afyonkarahisar), Türk aktris.

Biyografisi
İki ablası ve bir erkek kardeşi olan Nurgül Yeşilçay, İzmir’de doğduğu halde nüfus kaydı babası tarafından Afyonkarahisar’da yapıldı. Küçük yaşta okuma yazma ve matematik işlemlerini öğrenince ilkokula 2. sınıftan başladı. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 2001’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Kariyeri
Üniversite eğitimi sırasında rol aldığı İkinci Bahar dizisindeki “Gülsüm” rolü ile tanındı. 2002 yılında Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yaptığı Asmalı Konak dizisinde “Bahar Karadağ” rolüyle ününü artırdı. İlk sinema rolünü Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson’un başrol oynadığı Herşey Çok Güzel Olacak (1998) filminde oynayan Yeşilçay’ın bu alanda kazandığı önemli ödüller arasında Eğreti Gelin‘de “Kostak Emine” rolü ile 2005 12. Adana Altın Koza Film Festivali “En İyi Kadın Oyuncu”, 2008’de Vicdan adlı filmde Aydanur karakteri ile 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali “En iyi kadın oyuncu” gibi ödüller yer alır.

Yeşilçay, 31. Uluslararası Kahire Film Festivali’nde Başkanlığını ünlü İngiliz yönetmen Nicolas Roeg’in yaptığı ana jüride yer aldı (2007). 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Semih Kaplanoğlu’nun jüri başkanlığını yaptığı ulusal yarışma jürisinde yer aldı (2008).

Birçok Tv dizisi, sinema filminde rol almış olan Yeşilçay, son olarak Muhteşem Yüzyıl Kösem (2017) adlı dizide Kösem Sultan karakteriyle başroldeydi. Son sinema filmi ise İran yapımı
Yedullah’ın Güzel Cini adlı filmde Dilaram karakterini canlandırdı.

Özel yaşamı
Hande Ataizi ile birlikte rol aldıkları Melekler Adası dizisindeki rol arkadaşlarından ünlü talk show programcısı ve aktör Cem Özer ile bir evlilik yaşadı (e. 2004 – b. 2011). Bu evlilikten Osman Nejat (2005) adında bir erkek çocuk annesidir.

Filmografi

Filmler
YılBaşlıkRolüNotlar
1998Herşey Çok Güzel OlacakHemşire
2001ŞellaleNergis
2002Mumya FirardaFatıma
2003Asmalı Konak: HayatBahar Karadağ
2004Anlat İstanbulUyuyan Güzel Saliha
2005Eğreti GelinKostak Emine
2007Adem’in TrenleriHacer
2007Yaşamın KıyısındaAyten Öztürk
2008VicdanAydanur
20097 Kocalı HürmüzHürmüz
2011Çınar AğacıSonay
2013Aşk KırmızıNazlıgül
2013Şanzelize Hırsızı (Kısa Film)Nadya
2014GeceSüsen
2014Pek YakındaHemşire
2015Köstebekgiller: Perili OrmanKöstepem (Seslendirme)
2016İkinci ŞansYasemin
Televizyon dizileri
YılBaşlıkRolü
1998-2001İkinci BaharGülsüm Percons Meriç
200190-60-90Deniz
2002-2003Asmalı KonakBahar Karadağ
1995-2007Reyting HamdiNurgül
2004-2005Melekler AdasıŞerbet, Ayşe
2005-2006Belalı BaldızArzu Parlak
2006-2008Ezo GelinEzo Gündoğdu
2010-2011Aşk ve CezaYasemin
2011-2012Sensiz OlmazFeryal
2012SultanSultan
2013İşler GüçlerNurgül Yeşilçay
2013Galip DervişŞeyda Sönmez
2013Bebek İşiCandan (Anne)
2014CinayetZehra Kaya
2014-2016ParamparçaGülseren
2016Muhteşem Yüzyıl KösemKösem Sultan

Ödülleri

  • Eğreti Gelin 2005 Altın Koza Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu
  • Adem’in Trenleri
    • 2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Oyunculuk Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu
    • 2008 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu
  • Vicdan (2008) Altın Portakal Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu
  •  2017 DIAFA Uluslararası Arap Festivali Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu (tüm kariyeri değerlendirilerek)

 

Reklam Alanı

Biyografi Detayları
  • Burç: -
  • Meslek: -
  • Doğum Tarihi: -
  • Ölüm Tarihi: -
  • Doğum Yeri: -
  • Ölüm Yeri: -
  • Ekleyen: admin
  • Tarih: 13/01/2018
  • Kategori: Oyuncu
  • Görüntülenme: 70

Reklam Alanı

© Kimdir
%d blogcu bunu beğendi: